Dacă vrei să slăbeşti sănătos şi fără riscul de a pune la loc kilogramele pierdute imediat după ce ai renunţat la dietă, specialiştii de la Societatea Americană de Nutriţie îţi oferă soluţia. Ei susţin că secretul unei cure de slăbire eficiente stă în calitatea caloriilor şi nu în cantitatea lor, cum se credea până acum.
De departe, una dintre cele mai „obositoare" cure de slăbire este aceea în care trebuie să numeri caloriile. Pe termen scurt, astfel de diete dau rezultate însă, în timp, devin monotone şi, prin urmare, sunt uşor abandonate. Inevitabil, kilogramele pierdute se depun la loc. Specialiştii americani de la Societatea de Nutriţie afirmă că pentru a slăbi sănătos nu trebuie să numărăm caloriile, ci să avem grijă să consumă îndeosebi alimente ce conţin calorii de calitate.
Cât mai multe fructe şi legume
Caloriile sunt împărţite în trei categorii. Există calorii de înaltă calitate sau „vii", pe care le furnizează macronutrienţii alimentelor naturale. Din fericire, nu îngraşă, previn îmbolnăvirea şi îmbătrânirea prematură.
O altă categorie de calorii o reprezintă cele pe care nutriţioniştii le numesc „negative". Ele nu aduc niciun un aport energetic organismului însă, pentru a fi digerate, necesită o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o furnizează. Iar diferenţa energetică necesară metabolizării lor este preluată din ţesutul adipos. De aceea, alimentele care conţin calorii negative sunt recomandate pentru curele de slăbire. Caloriile „negative" se găsesc în toate soiurile de fructe, în proteine de origine animală şi vegetală.
Fereşte-te de caloriile „goale”
Cea de-a treia categorie de calorii şi cea mai periculoasă este reprezentată de caloriile aşa-numite „goale”. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, chiar dacă sunt consumate în cantităţi mici, alimentele care conţin astfel de calorii