E duminică dis-de-dimneaţă şi angajaţii plajei private din apropierea vilei în care locuim robotesc deja.
Aşează şezlongurile sub umbrele, la linie, iar un bărbat conduce un utilaj mic care curăţă şi nivelează nisipul. Curând vor veni turiştii, marea lor majoritate greci din Salonic ce îşi permit, ca şi românii, doar un weekend la mare. Aleg plaja privată fiindcă aici au tot ce le trebuie: băutură de toate felurile, un bistro unde comanda (pizza, sandvişuri, şaorma) este adusă la şezlong, iar seara au parte de distracţie în discoteca de lângă plajă. Spre dimineaţă, grecii care nu au cazare la vreun hotel sau pensiune, dorm pe şezlonguri până la apariţia angajaţilor responsabili cu curăţenia.
La un salariu mediu de 500 - 600 de euro, grecii nu-şi pot permite multe având în vedere preţurile din supermarketuri. Paradoxal, pe noi, românii, ne costă o vacanţă de 10 zile mai puţin sau tot ca la Mamaia. Dacă se vine în Grecia prin agenţii de turism, economia e semnificativă. Turismul elen are doar 9% TVA.
Grecii îşi socotesc bine banii din portofel în acest an. Spun că preţurile au mai scăzut un pic la unele alimente, însă le-au scăzut şi salariile faţă de anul trecut, iar impozitele şi taxele s-au majorat. TVA-ul la alimente era 11%, iar acum e 13% . La sucuri, bere şi restul produselor, TVA este în acest an 23%.
O listă cu preţuri cred că îi ajută pe românii care vor să vină pe cont propriu în vacanţă în insulele greceşti. Cea mai scumpă e carnea: peste 10 euro kilogramul de pulpă de vită (cca 48 de lei), 7-8 euro kg de carne de porc, 3,20 euro kg de pui. Un kilogram de iaurt grecesc, de oaie, se învârte în jurul a 3 euro, cel de vacă fiind mai ieftin. Branza de vacă – 5-8 euro/kg, branza Feta oaie (o cutie de 1 kg) - 8-11 euro, caşcavalul între 6,70 şi 13 euro/kg. Uleiul de masline extra vergin – 4-6 euro litrul, maslinele înt