Foto: Victor Stroe / Jurnalul Naţional Atunci când eşti în situaţia de a te limita la anumite ingrediente, important este să cunoşti bine reţeta principală, ca apoi să „te joci” cu ea, pentru cei care vor să se simtă „sătui” şi în post. Să presupunem că vrem să preparăm o:
Mâncare de ciuperci cu praz, pentru care avem următoarele ingrediente: 500 g ciuperci, 4 fire de praz, o ceapă mică, suc de roflii, sare, piper şi 4 căţei de usturoi (după dorinţă). Modul clasic de preparare este: Ciupercile spălate fli curăţate le tai felioare grosuţe fli le înăbufli cu ceapa tăiată fideluţă, cu un praf de sare, ulei fli o jumătate de cană de apă. Partea albă a prazului o tai felioare rotunde, groase de 1 cm, le căleşti în ulei, apoi le pui peste ciuperci fli adaugi o jumătate de cană suc de roflii şi o jumătate de cană de apă, usturoiul pisat (după plac). Dregi de sare fli piper fli dai la cuptor până scade la jumătate sosul. Buun.
Având baza, poţi lucra pe reţetă, adăugând alte ingrediente, cum ar fi cartofi fierţi, cartofi la cuptor, paste, măsline, verdeaţă etc. Să le luăm pe rând.
Cartofii: îi cureţi, îi tai cubuleţe şi îi pui la fiert în apă cu sare. Când sunt fierţi îi scurgi de apă şi îi laşi la cald până când îi pui primii pe farfurie, deasupra montezi, cu o lingură, mâncarea de ciuperci şi presari verdeaţă (mărar şi pătrunjel) cât mai artistic. Cartofii la cuptor sunt cei preparaţi astfel: cureţi cartofii, îi tai bucăţi mari, pe lung, îi presari cu puţină sare, piper şi îi tăvăleşti printr-un sos de pastă de bulion, apoi îi montezi într-o tavă în care ai pus puţin ulei şi puţină apă (depinde de cantitate şi mărimea tăvii). Dai cartofii la cuptorul încins, la foc potrivit, îi întorci după 20 de minute şi îi laşi până când sunt bine pătrunşi, (îi mai încerci), după cum este cuptorul sau cât de groşi sunt cartofii. Îi serveşti tot ca bază a mâncării noastre. @N_P