Spaţiul expoziţional al Palatului Apor din Alba Iulia s-a transformat, pentru câteva ore, în locul de petrecere al romanilor şi dacilor, cu tot ceea ce presupune un ospăţ reuşit. Nu a plisit mâncarea, băutura şi nu în ultimul rând dansatoarele. Totul face parte dintr-un proiect numit “DE GUSTIBUS – Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, care a fost vernisat joi în prezenţa a zeci de albaiulieni.
Soldaţii de la Garda Romană, dacii şi galiatorii i-au întâmpinat, joi, pe albaiulieni la o petrecere tradiţională romană, cu bucate alese, vin şi un dans oferit de o frumoasă femeie romană. Curioşii au putut să guste din preparatele precum, linte, mazăre, pâine cu ierburi aromate, pui, peşte, anghinare, tocana de oaie dar şi multe mâncăruri inspirate din reţetele originale romane.
Evenimentul a avut loc cu ocazia vernisării proiectului “DE GUSTIBUS – Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”. Acesta a fost declarat câştigător de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a 2013, la aria Activităţi Muzeale.
„Proiectul De Gustibus se raportează direct la preocupările tot mai insistente ale istoricilor de a reconstitui aspecte din viaţa de zi cu zi a comunităţilor antice. Proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator, un aspect important, poate mai puţin cunoscut din viaţa cotidiană romană, şi anume alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum.” a declarat organizatoarea Beatrice Cită.
Aceasta a mai precizat că bucatele prezentate joi, erau în general consumate de romanii din clasa de mijloc, la un banchet şi nu în viaţa de zi cu zi.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat şi viceprimarul Dorin Şedean şi vicepreşedintele CJ Alba Florin Roman.
Organizatorii proiect