Într-un studiu vast realizat de Jurnalul Medical din New England se dovedeşte faptul că între binecunoscuta cură de slăbire redusă în grăsimi şi cea fără carbohidraţi există o rivalitate puternică, precizează ABC. Dietele fără grăsimi sunt promovate de către Asociaţia Americană "Heart" şi se bazează pe consumul de cereale, paste şi pâine integrale, fructe şi legume. Dimpotrivă, dieta cu număr redus de carbohidraţi se axează pe consumul de carne (peşte sau pui), ouă şi doar foarte puţine sortimente de legume. Dosctorul Meir Stampfer, coordonatorul principal al studiului şi profesor de epidemiologie şi nutriţie al Universităţii de Medicină Generală din Harvard, a declarat pentru ABC News: "Dieta fără carbohidraţi a câştigat detaşat competiţia, dovedindu-se cea mai eficientă". Studiul s-a efectuat în Brigham, la Spitalul pentru Femei din Boston şi la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheba, Israel. Timp de doi ani au fost monitorizaţi 322 de subiecţi, persoane obeze, cărora li s-au aplicat, aleatoriu, trei diete de slăbire: cea scăzută în grăsimi, cea cu număr redus de carbihidraţi şi dieta mediteraneană (care cuprinde proteine şi legume, mult ulei de măsline şi alune). După doi ani de la demararea studiului, cea mai lungă perioadă în care s-a desfăşurat o cercetare de acest fel, rezultatele colectate au fost pe cât de variate, pe atât de surprinzătoare. În timp ce subiecţii care au urmat o dietă fără grăsimi au slăbit, în medie, 7,3 pounds (3,311 kg), cei cărora li s-a aplicat dieta mediteraneană au scăzut în greutate aproximativ 10,1 pounds ( 4,581 kg). Câştigătoarea competiţiei dietelor a fost, fără îndoială, dieta fără carbohidraţi, cunoscută şi ca Dieta Atkins. Subiecţii care au urmat-o au slăbit, în medie, 12,1 pounds ( 5,488 kg). "Regimul fără carbohidraţi îţi conferă senzaţia de saţietate, aşa că nu simţi niciodată că te înfometezi", a precizat Stampfer. "Prin u