Un cocktail din struguri, coacăze şi afine poate avea beneficii asupra funcţiilor cardiovasculare, susţin oamenii de ştiinţă de la Fundaţia Cardiovasculară din Marea Britanie.
Cercetătorii au testat amestecul în laborator şi au constatat că amestecul obţinut din aceste fructe determină relaxarea pereţilor arteriali, fapt ce duce la scăderea semnificativă a riscul apariţiei bolilor de inimă, informează bbc.co.uk. În cadrul studiului, specialiştii au urmărit existenţa unei substanţe chimice numite polifenol, benefică pentru funcţiile cardiace şi care se găseşte în mai multe fructe. Scopul acestui studiu a fost de a vedea care dintre fructe conţine cantităţi crescute de polifenol. Astfel, s-a descoperit că substanţa este mai activă în afine, coacăze negre şi struguri.
"Acest studiu dă greutate unui aspect cunoscut deja şi anume eneficiul pe care îl au fructele şi legumele asupra inimii. Cu toate acestea nu ne putem explica de ce unele fructe sunt mai bune decât altele. Nu trebuie să uităm însă că sucul de fructe conţine mai puţine fibre, spre deosebire de cel din legume, şi conţine o cantitate mai mare de zahăr. Este suficient să consumăm un pahar de suc pe zi", spune Tracy Parker, coordonatorul cercetării.
Rămâne de văzut dacă sucul de fructe este util şi pentru sănătatea vasculară, au precizat cercetătorii în jurnalul Royal Society of Chemistry.
Un cocktail din struguri, coacăze şi afine poate avea beneficii asupra funcţiilor cardiovasculare, susţin oamenii de ştiinţă de la Fundaţia Cardiovasculară din Marea Britanie.
Cercetătorii au testat amestecul în laborator şi au constatat că amestecul obţinut din aceste fructe determină relaxarea pereţilor arteriali, fapt ce duce la scăderea semnificativă a riscul apariţiei bolilor de inimă, informează bbc.co.uk. În cadrul studiului, specialiştii au urmărit existenţa unei substanţe chimice numite p