Preparatele de tip fast-food, precum Big Mac-ul, par să fie mai sănătoase decât friptura clasică, pastele bolognese sau shaorma, cel puţin aşa susţin cercetătorii americani. Oamenii de ştiinţă de la Şcoala Medicală Harvard au ajuns la această concluzie după ce au măsurat cantitatea de carne roşie care se găseşte în astfel de preparate.
Acest tip de carne, condamnată în repetate rânduri pentru că ar duce la apariţia bolilor de inimă şi a cancerului, nu este periculoasă pentru sănătate atât timp cât este mâncată cu moderaţie, informează The Independent.
Potrivit specialiştilor de la The Scientific Advisory Committee of Nutrition, o persoană sănătoasă ar trebuie să mănânce 70 de grame de carne roşie pe zi şi cel mult 500 de grame pe săptămână.
Shaorma are 130 de grame de carne roşie, iar Big Mac-ul 70 de grame
Printre alimentele analizate se numătă cârnaţii, şunca, spaghetele bolognese, Big Mac-ul, shaorma, friptura făcută în ulei şi cea preparată pe grătar. Rezultatele obţinute arată că şunca prăjită şi cârnaţii serviţi la micul dejun conţin 130 de grame de carne roşie, o porţie normală de spaghetele bolognese conţine 140 de grame, o shaorma are 130 de grame, o porţie normală de friptură făcută în ulei conţine 102 grame, Big Mac-ul conţine 70 de grame şi grătarul poate ajunge până la 90 de grame de carne roşie - porţia.
Carnea de porc, vită sau miel creşte riscul apariţiei bolilor de inimă cu 18% şi a cancerului cu 10%, au mai constatat savanţii. Potrivit acestora, includerea în dietă a cărnii procesate măreşte apariţia afecţiunilor cardiovasculară cu 21% şi a cancerului cu 16 %.
Mencinicopschi: "Carnea roşie are un conţinut ridicat de grăsime"
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, consideră cercetarea redundantă şi spune că nu ar trebuie să mâncăm mai mult de o porţie, maximum două d