Cercetătorii americani au creat un nou sortiment de portocală, care are doar "doi-trei sâmburi", spre deosebire de 15-30, cât are un fruct obişnuit, scrieDaily Mail.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California au pornit de la un sortiment de portocală numit Kinnow, cultivat în special în India şi Pakistan, şi au creat KinnowLS (iniţialele vin de la "low seeded", adică puţini sâmburi).
Sortimentul KinnowLS (stânga) şi Kinnow obişnuit (dreapta)
Ei spun că noul fruct este "puţin mai mare decât o mandarină, cu o coajă foarte subţire şi moale". Cercetătorii susţin că sortimentul este de un portocaliu aprins, fiind foarte cărnos.
"Cei cărora le plac fructele foarte dulci vor aprecia KinnowLS. Când alte citrice ajung să fie la fel de dulci, deja textura cojii are de suferit. Kinnow şi KinnowLS nu prezintă această problemă", a declarat Mikeal Roose, coordonatorul echipei care a creat noul sortiment.
Un alt avantaj al noii portocale este că poate fi cultivată şi în regiunile mai calde, deoarece se coace în lunile februarie-aprilie, spune Roose.
Portocalele Kinnow reprezintă 80% din citricele cultivate în India şi Pakistan, însă locuitorii din această regiune nu vor scăpa prea curând de sâmburii din fructe. Asta pentru că noul sortiment KinnowLS va fi cultivat mai întâi în California.
Este de aşteptat ca portocalele fără sâmburi să ajungă în supermarketurile şi pieţele din întreaga lume peste cinci ani.
Cercetătorii americani au creat un nou sortiment de portocală, care are doar "doi-trei sâmburi", spre deosebire de 15-30, cât are un fruct obişnuit, scrieDaily Mail.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California au pornit de la un sortiment de portocală numit Kinnow, cultivat în special în India şi Pakistan, şi au creat KinnowLS (iniţialele vin de la "low seeded", adică puţini sâmburi).
Sortimentul Kin