În general, cele mai multe persoane consumă carne de miel doar de Paşte. Însă acest tip de carne ar putea fi inclus mai des în alimentaţie, deoarece reprezintă o sursă importantă de substanţe nutritive.
Mielul este asociat cu Paştele, deoarece, potrivit Sfântului Ambrozie al Milanului, sacrificarea lui prefigurează jertfa de pe muntele Golgota a Mântuitorului. Un studiu ad-hoc realizat printre cumpărătorii dintr-o măcelărie a scos la iveală faptul că cele mai multe persoane consumă miel numai cu ocazia sărbătorilor pascale. Însă nutriţioniştii spun că putem să consumăm mai des acest tip de carne, care este bogată în substanţe nutritive (de exemplu, zinc, seleniu) şi, în plus, cea slabă are puţine calorii. 100 g de carne slabă de miel conţine 160 de calorii.
Sursă esenţială de zinc
Potrivit nutriţioniştilor, 100 de grame de carne de miel conţin 40 la sută din doza zilnică recomandată de zinc. Zincul este un mineral cu multiple beneficii şi, prin urmare, trebuie adus organismului prin alimentaţie. Pe de o parte, zincul întăreşte sistemul imunitar, grăbeşte vindecarea rănilor, intervine în metabolismul celular şi în sinteza ADN-ului şi ARN‑ului. Pe de altă parte, acest mineral este important pentru buna funcţionare a prostatei şi reglează nivelul glucozei din sânge şi metabolismul.
Este bogată în vitamine din complexul B
Carnea de miel ar trebui consumată mai des, deoarece conţine vitamine din complexul B, care ajută creierul să se menţină în formă. O astfel de vitamină este B3 (niacina) care oferă protecţie împotriva degenerescenţelor care îşi fac apariţia odată cu vârsta, precum boala Alzheimer. De asemenea, niacina este o vitamină indispensabilă bunei funcţionări a tractului gastro-intestinal. O altă vitamină din complexul B care se găseşte din belşug în carnea de miel este vitamina B12, care ajută la buna funcţionare a sistemului