Dacă ai dureri de stomac şi te balonezi la scurt timp după ce mănânci anumite alimente există posibilitatea să suferi de sindrom de intestin iritabil. Iată ce măsuri ar trebui să adopţi.
Schimbarea dietei este primul lucru recomandat după stabilirea diagnosticului de sindrom de intestin iritabil. Pentru a-ţi fi mai uşor, se recomandat să ţii un jurnal alimentar, în care să notezi la fiecare 24 de ore tot ceea ce mănânci. În acest fel vei putea identifica mai uşor alimentele care îţi produc tulburări de digestie.
În general, pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune au intoleranţă doar la anumite alimente. Există însă şi alimente care sunt permise tuturor bolnavilor de sindrom de colon iritabil.
Evită dulciurile şi prăjelile!
Persoanele diagnosticate cu sindrom de intestin iritabil ar trebuie să evite grăsimile animale şi zaharurile rafinate, deoarece stimulează activitatea bacteriană din organism şi, implicit, intensifică simptomele. De asemenea, trebuie evitate mezelurile, afumăturile, conservele, fast-food-ul şi mâncărurile condimentate.
La capitolul băuturi, trebuie tăiate de pe listă carbogazoasele (balonează instant), alcoolul, cafeaua şi ceaiul negru sau verde.
În plus, o serie de legume, precum varza, mazărea şi broccoli trebuie consumate doar o dată pe lună, deoarece produc gaze. Totodată, sunt interzise prăjelile. În schimb, poţi pregăti alimentele pe grătar, în cuptor sau la oala cu abur.
Migdalele combat balonarea
Pentru a combate balonarea, adaugă migdale în dietă de cel puţin trei ori pe săptămână. Ele conţin vitamina E, minerale şi acizi graşi omega 3 şi, în plus, au proprietăţi probiotice. Mai exact, ele ajută la creşterea nivelului de bacterii „bune” din tubul digestiv în detrimentul celor „rele”. În general, bacteriile „rele” favorizează apariţia tulburărilor digestive