Concursul Naţional de Ape Minerale din România va avea loc vineri, 22 noiembrie, la Centrul AROMA din Corbeanca (DN1, şoseaua Bucureşti-Ploieşti, km 19.3, Corbeanca, jud. Ilfov), anunţă organizatorii. În concurs vor intra aproape toate brandurile cunoscute de pe piaţa românească a apelor minerale.
Concursul reprezintă o premieră pentru România şi este organizat de Eventosophy, revista BonChef.ro şi Organizaţia Somelierilor din România 2011.
Şase somelieri vor degusta probele de apă din concurs
În cadrul competiţiei, producătorii vor putea să-şi înregistreze probele de apă în următoarele patru categorii: apă minerală naturală, apă de izvor, apă de masă şi apă medicinală. Jurizarea se va face de către o comisie formată din 6 membri - 5 somelieri din România şi unul din Italia, care este şi preşedintele juriului (Davide Oltolini, Formator în Asociaţia Italiană a Somelierilor, specializat încă din 2002 în ape minerale).
Din juriu vor face parte câţiva somelieri români de marcă: Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România 2011 (OSR2011) şi Laurenţiu Achim, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România (FSR).
Degustări în orb
Degustarea probelor se va face, în orb, pe categorii, iar evaluarea se va face cu ajutorul fişelor de degustare, în funcţie de următoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactivă, impresia gustativă (aromă, postgust), impresie globală (echilibru, corpolenţă).
Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie în parte şi vor purta menţiunea: "Apă apreciată şi recomandată de juriul Concursului Naţional de Ape Minerale 2013".
Pentru producători va fi o premieră, deoarece nimeni nu a făcut până acum o evaluare comparativă, la nivel gustativ, a apelor minerale din piaţă. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extr