Mierea produsă de localnicii de pe Valea Barcăului, cu un ambalaj ce îmbină luxul cu arta populară, a fost lansată luni, la Paris, în cadrul celei mai mari expoziţii de alimente din lume.
Fundaţia AGAPIS, care a deschis într-o comună de pe Valea Barcăului (Valcău de Jos) prima întreprindere socială din judeţul Sălaj, a lansat la începutul săptămânii, la Paris, acolo unde are loc în aceste zile cea mai mare expoziţie de alimente din lume, un produs cu totul exclusivist.
Este vorba despre mierea produsă de localnicii din Valcău, care este oferită clienţilor într-un recipient din sticlă argintat, realizat manual şi înseriat de un cunoscut meşter din Sibiu, alături de o linguriţă de argint masiv cu logoul zonei şi de un suport de stejar făcut de un meşter din Cluj şi lustruit cu ceară de albine de o tânără artistă locală.
FĂBRICUŢA DIN VECHEA CLĂDIRE A PRIMĂRIEI
Întreprinderea socială din Valcău are ca obiect de activitate promovarea produselor apicole şi a fructelor uscate obţinute de locuitorii din zonă. Ideea înfiinţării micii fabrici i-a venit de mai multă vreme economistului Alin Prunean (35 de ani), director executiv al Fundaţiei AGAPIS, dar momentul a sosit abia anul trecut. Atunci, un proiect al fundaţiei a câştigat o finanţare în urma participării la competiţia naţională „Beneficii economice din investiţii sociale“, organizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Cu banii obţinuţi de acolo, cu ajutorul unui sponsor şi cu sprijinul Primăriei Valcău, care a concesionat spaţiul pentru 49 de ani, făbricuţa a fost pusă pe picioare.
Din octombrie 2011, aici se produc mii de pachete dulci, care iau drumul Capitalei, al Clujului şi Zalăului, unde produsele sunt vândute în magazine naturiste. În ultima perioadă, produsele s-au bucurat de interesul companiilor mari, în special al multinaţionalelor,