O cură de detoxifiere cu verdeţuri de sezon (urzici, untişor, ştevie, leurdă, salată, spanac) este tot ce avem nevoie pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii. Datorită conţinutului lor bogat în vitamine, minerale şi fibre, acestea ne întăresc sistemul imunitar.
SURSĂ DE SĂRURI MINERALE
Untişorul, plantă cu flori galbene aurii, este utilizat de câteva sute de ani ca plantă medicinală, fiind cunoscut pentru efectul său purgativ. Descoperit în regiunea mediteraneană, untişorul se consumă sub formă de salată. Atât frunzele, cât şi rădăcina untişorului conţin cantităţi importante de uleiuri, săruri minerale şi vitamina C. Specialiştii sunt de părere că extractul de untişor are un efect similar antibioticelor asupra germenilor patogeni. În plus, el este calmant, antispastic şi antiseptic.
Tratamentele şi mixturile din untişor sunt folosite cu succes în tratamentul unor afecţiuni hepatice severe, biliare şi renale. Datorită proefectului depurgative, untişorul curăţă sângele şi detoxifiază ficatul, fiind benefic pentru metabolism.
Extern, untişorul se foloseşte în terapia unor arsuri sau boli precum psoriazisul, dar şi pe post de adjuvant împotriva alopeciei (pentru că întăreşte firul de păr). Infuzia din untişor poate fi folosită în tratamentul hemoroizilor. Se recomandă să se bea zilnic două sau trei căni de ceai. Siropul din untişor este indicat în tulburările hepatice. În insomnii, nervozitate sau oboseală exagerată, untişorul se administrează împreună cu valeriana.
MULTIPLE BENEFICII
Urzica este o altă sursă naturală de nutrienţi care nu trebuie să lipsească din nici o bucătărie. Putem folosi planta în supe, tocăniţe sau în ceaiuri mixte. Fitoterapeuţii i-au descoperit multiple beneficii: tonifică firul de păr, diminuează durerile la pacienţii cu hemoroizi, combate anemia, reduce nivel