14:03 • O dietă bogată în flavonoide contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar la fumători cu 50%. Şi cancerul pancreatic are un risc redus cu 59%.
O dietă bogată în flavonoide contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar la fumători cu 50%. Şi cancerul pancreatic are un risc redus cu 59%.
CE SUNT FLAVONOIDELE ? Flavonoidele sunt compuşi chimici ce se găsesc în legume, fructe, ceai sau vin şi au activitate antioxidantă, antimicrobiană, anticanceroasă şi antiinflamatorie. Existenţa acestor substanţe în legume este unul din motivele majore pentru care acestea previn cancerul şi boala de inimă. Printre flavonoide găsim quercitina, catehina, epicatehina şi kempferolul.
DOVEZI RECENTE Un studiu publicat în ediţia din mai 2008 a jurnalului ‘Cancer’ arată că fumătorii care consumă o cantitate mare de flavonoide din legume şi fructe au un risc mai mic de cancer pulmonar, comparat cu cei care nu au acest obicei sănătos.
Cercetătătorii au comparat alimentaţia a 558 de bărbaţi şi femei cu cancer pulmonar şi a 837 indivizi fără această temută maladie. Riscul de cancer este diminuat cu cât fumătorii au un consum mai mare de epicatehină, catehină şi kemferol. Nefumătorii nu au beneficiat însă atît de mult de pe urma consumului de flavonoide.
Surse excelente de flavonoide sunt legumele, ceaiul verde, vinul roşu, iar studii publicate anterior au arătat că aceste alimente reduc riscul de cancer pulmonar.
Flavonoidele au rol protector împotriva cancerului pulmonar printr-un mecanism descoperit recent şi folosit de anumite medicamente pentru a trata cancerul pulmonar. Practic, flavonoidele blochează la nivelul tumorii formarea de noi vase de sînge, fenomen denumit angiogeneză.. Tumora nu se mai poate hrăni. Ea nu mai poate creşte şi nu se mai poate răspîndi prin organism. Automat scade