Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de la o fermă aproape 14.000 de litri de lapte crud, după ce verificările au arătat că acesta era contaminat cu aflatoxină. Numele fermei nu a fost precizat.
Laptele contaminat cu aflatoxină - o toxină produsă de sporii ciupercilor şi care are efect cancerigen - poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.
O altă măsură a constat în stoparea livrărilor de lapte crud către toate unităţile de procesare a laptelui, precum şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.
În plus, inspectorii ANSVSA vor face verificări în toată ţara în ceea ce priveşte calitatea laptelui folosit ca materie primă.
Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că este greu de spus dacă a băut cineva lapte contaminat cu aflatoxină.
Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
"În aceste condiţii, în aceeaşi zi, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de l a fost sechestrată şi au fost stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte", relevă o notă a ANSVSA.
Probele recoltate urmează să fie analizate în laboratoare şi la Institutul de Referinţă din reţeaua ANSVSA. Primele rezultate ale analizelor vor fi obţinute în data de 9 martie.
Cât de periculos este laptele contaminat cu aflatoxină
"Având în vedere faptul că af