În familie sau cu musafiri, pregătirea, aranjarea şi servirea mesei pentru un eveniment festiv, cum este cel de Revelion, de exemplu, reprezintă o ocazie specială. Decoraţiile, detaliile precum şi ponturile folosite vor fi esenţiale pentru reuşita finală.
În primul rând atmosfera trebuie să fie pozitivă şi relaxată, chiar dacă alegem un decor cu fast, cum este şi indicat în astfel de cazuri. Ca sfat practic de organizare a mesei, aceasta trebuie concepută astfel încât să fie un număr de persoane echilibrat.
Nu arată bine ca persoanele să stea înghesuite la masă, dar nici ca între ele să existe o distanţă prea mare care să împiedice conversaţia sau ca atmosfera să lâncezească. Recomandarea tehnică este să se asigure fiecărui invitat un spaţiu minim de 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare.
Un detaliu important este faţa de masă. Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, ea contribuie semnificativ la decor. Dacă este lungă, o idee bună este să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente.
Şi accesoriile absolut necesare unei mese, precum vesela, tacâmurile, paharele trebuie alese şi aşezate în concordanţă cu stilul ales. În astfel de situaţii, cel clasic este o soluţie sigură dar există foarte multe soluţii pentru realizarea unui decor sărbătoresc şi glamur şi în cazul alegerii unui stil modern.
Dintr-un decor de sărbătoare florile sunt nelipsite. Naturale sau uscate, în funcţie de sezon şi preferinţe, acestea pot fi aşezate câte una în dreptul fiecărui invitat (chiar şi direct pe masă) sau central în cazul unui aranjament floral care, atenţie, nu trebuie să stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi.
Se poate opta pentru o cromatică în ton cu cea a veselei ori a feţei de masa sau pentru un acord subtil între culorile de ansamblu ale încăperii şi buchetul de flori. Trebuie evi