Conopida poate fi considerata o leguma anticancerigena. Fitonutrientii (antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea functiilor ficatului, care neutralizeaza substantele toxice. Potrivit www.whfoods.com mai multe enzime din compozitia conopidei sunt de mare ajutor in procesul de detoxifiere al organismului. Unul dintre compusii care se formeaza cand legumele crucifere sunt mestecate sau tocate, sulforanul, produce enzimele care curata organismul de toxine cancerigene. S-a observat ca el poate impiedica si inmultirea celulelor in cazul cancerului de san. Diverse studii au demonstrat faptul ca legumele din familia cruciferelor si implicit conopida aduc un aport marit de astfel de enzime. Prin actiunea lor ele duc la diminuarea riscului de aparitie a cancerului, in special cel de plamani, san, colon, ovare, vezica sau prostata. Cand ficatul nu actioneaza eficient impotriva toxinelor acestea pot afecta celulele si pot duce la formarea de tumori canceroase.
"Varza cu studii superioare" ne face bine la inima
Conopida, denumita de celebrul Mark Twain "varza cu studii superioare", are o istorie lunga de 2.500 de ani si are drept provenienta zona mediteraneana, fiind foarte des intalnita in Cipru, Turcia, Italia. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii au realizat niste studii din care a reiesit faptul ca legumele crucifere aduc beneficii si sitemului cardiovascular. Fitonutrientii din crucifere mentin un nivel optim al colesterolului si actioneaza pozitiv asupra sintezei grasimilor, trigliceridelor.
Apara plamanii si prostata
Un studiu citat de www.whfoods.com si realizat in Singapore, oras unde poluarea apasa foarte greu pe plamanii locuitorilor, a demonstrat ca un consum regulat de crucifere la fumatori scade riscul de cancer la plamani cu 69%, iar la nefumatori cu 30%. Daca esti fumator, nu consi