Postul Paştelui, care începe luni, 18 martie, este binevenit pentru organismul nostru suprasolicitat de consumul crescut de produse de origine animală pe parcursul iernii. Dar contează foarte mult ca dieta să fie alcătuită din alimente care să ne satisfacă toate nevoile nutriţionale, atrag atenţia specialiştii.
1. Lintea
La ieşirea din iarnă, organismul înregistrează o reducere considerabilă a nivelului de fier. Oboseala persistentă şi dificultatea de a da jos din kilogramele acumulate în sezonul rece pot fi semne ale unei carenţe de fier. De aceea, este foarte important ca, o dată cu venirea primăverii şi cu intrarea în Postul Paştelui, să aducem prin dietă o cantitate importantă de fier în organism. Una dintre sursele importante de fier este lintea. De fapt, această leguminoasă conţine de două ori mai mult fier decât carnea.
Totuşi, mineralul din compoziţia lintei este un tip de fier dificil de asimilat de organism şi, de aceea, specialiştii recomandă să asociem întotdeauna lintea cu surse de vitamina C: suc de lămâie, pătrunjel, spanac sau varză.
2. Hrişca
Tot din categoria leguminoaselor, specialiştii ne recomandă în postul Paştelui hrişca. Aceasta este una dintre cele mai bune surse vegetale de proteine. Hrişca nu doar că înlocuieşte cu succes carnea, dar oferă organismului toate elementele de care are nevoie pentru a trece peste astenia de primăvară. „Hrişca este o sursă de proteine cu efecte antidepresive remarcabile, de vitamine din grupul B şi de săruri minerale“, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
3. Quinoa
Un tip de cereale mai puţin cunoscut, dar care astăzi se găseşte în aproape toate hipermarketurile este quinoa. O cereală cu calităţi nutriţionale excepţionale, potrivit specialiştilor, quinoa conţine proteine de calitate superioară celor d