Arheologii din vremurile noastre au descoperit numeroase lucruri surprinzatoare in mormintele egiptene. Printre bijuteriile si celelate comori ascunse in aceste locuri misterioase se numara si vase continand miere ce dateaza de acum cateva mii de ani si care continua sa fie buna de mancat in ciuda trecerii timpului, informeaza Descopera.ro. Sursa imagine: tvlitoral.ro
Exista alte cateva alimente care se pastreaza bune, in stare cruda, pentru o perioada lunga de timp: sarea, zaharul si orezul uscat sunt cateva dintre ele. Totusi, miere este speciala: ea rezista trecerii timpului si se mentine intr-o stare complet comestibila; poate ca nu am dori sa gustam orez crud sau sa mancam sare, insa putem sa desfacem o urna cu miere de acum cateva mii de ani si sa ne bucuram de ea, fara a o pregati in vreun mod special, ca si cum ar fi veche de o zi. Mai mult, longevitatea mierii ii confera si alte proprietati (cum ar fi cele medicinale) pe care alte alimente cu o durata lunga de viata nu o au. Acest lucru ne face sa ne intrebam - ce anume face mierea sa fie un aliment atat de special?
Raspunsul este unul aproape la fel de complex ca aroma mierii: este vorba de mai multi factori ce lucreaza intr-o armonie perfecta pentru a obtine acest efect.
Primul motiv se datoreaza compozitiei chimice a mierii. Mierea este, in primul rand, un zahar. Zaharurile sunt higroscopice, termen ce inseamna ca in starea lor naturala contin foarte putina apa, dar ca o pot absorbi cu usurinta din atmosfera daca nu sunt acoperite. „Mierea, in forma ei naturala, contine foarte putina umiditate. Intr-un astfel de mediu foarte putine bacterii sau microorganisme pot supravietui, astfel ca mor”, explica Amina Harris, director executiv in cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universitatii California. Explicatia lui Harris dezvaluie un element important al l