Urmele de substanţă antiinflamatoare detectate în carnea de cal nedeclarată şi aflată în produsele vândute de magazinele Auchan în Portugalia nu „prezintă risc pentru sănătatea publică”, au anunţat autorităţile sanitare portugheze, informează AFP. Sursa: BBC
„Valorile reziduurilor de fenilbutazonă detectate pe două eşantioane, unul din hamburgeri şi celălalt din chifteluţe, sunt infime” şi în consecinţă „nu prezintă risc pentru sănătatea publică”, a declarat Autoritatea portugheză de securitate alimentară (ASAE), potrivit unui comunicat.
În ajun, DECO, principala asociaţie de protecţie a drepturilor consumatorilor din Portugalia, a anunţat că a identificat fenilbutazonă, substanţă antiinflamatoare a cărei folosire este interzisă în produsele alimentare, în eşantioane ce conţin carne de cal.
DECO a lansat încă de luni alerta cu privire la produse ale grupului francez Auchan, precum şi lasagna vândută de grupul spaniol El Corte Inglés, care conţin urme de carne de cal nedeclarate.
Scandalul cărnii de cal etichetate fraudulos ca fiind carne de vită a afectat prima dată Portugalia la 19 ianuarie, când grupul agroalimentar Nestlé a decis să retragă de la vânzare lasagna