Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, duminica, ca Romania nu a primit loturi de castraveti din Spania, mentionand ca infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli a fost posibila din cauza faptului ca respectivele persoane nu au respectat normele minime de igiena.
"Mentionam ca tara noastra, in cadrul comertului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de leguma", a precizat sursa citata.
Conducerea ANSVSA a dispus tuturor Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene sa monitorizeze in continuare lanturile de magazine, in special legumele bio, crescute cu ingrasamant natural, cele de la care pot aparea infectiile cu E.coli, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
"Pentru a lamuri si mai bine populatia Romaniei, trebuie sa spunem ca, practic, in acest caz nu este vorba de o problema de siguranta a alimentelor propriu-zisa ci de o problema in respectarea unor norme minime de igiena in cadrul manipularii si consumarii acestor legume crescute bio, cum sunt spalarea lor sub jet de apa, spalarea mainilor si a eventualelor ustensile dupa manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le invatam de mici in familie si la scoala, dar pe care uneori le uitam!" a declarat presedintele ANSVSA, dr. Radu Roatis-Chetan.
"De aceea reamintim ca, mai ales in aceasta perioada cand consumam multe legume proaspete, trebuie sa le spalam sub jet de apa inainte de a le consuma si trebuie sa ne spalam pe maini, mai ales in cazul copiilor, batranilor si persoanele bolnave, cu imunitatea mai scazuta, deoarece mai ales in cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boala!", a mai spus presedintele ANSVSA.
Una dintre sursele infectiei cu bacteria E.coli enterohemo