de SIMONA CHIRIAC MIELUL CEL BLAND Obiceiul de a consuma carne de miel dateaza dinainte de Hristos, fiind un aliment de ritual la diferite sarbatori, mai ales primavara. Evreii mancau de Pasti numai pulpa din fata, care semnifica mana lui Dumnezeu scotandu-i din robie. Pentru crestini, mielul il simbolizeaza pe Iisus: "Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii". In acelasi timp, el semnifica sacrificiul, dar reprezinta si victoria vietii asupra mortii.
SFINTIREA. Inainte de a fi sacrificat, mielul este stropit cu apa sfintita, iar cu ajutorul cutitului i se face pe cap semnul crucii. In alte zone insa, inainte de taiere, mielul este sfintit printr-o slujba religioasa in biserica din sat. In Banat, resturile ramase dupa sacrificarea mielului sunt ingropate la radacina unui mar, pentru ca membrii familiei sa fie sanatosi tot anul. Actul sacrificiului, in sine, comporta o serie de accente rituale care s-au pastrat din practici precrestine, in special cele romane, cand animalul ales pentru jertfa era pieptanat, i se aureau coarnele si i se atarnau ghirlande de flori la gat.
Din carnea de miel se prepara, in mod traditional, bors cu verdeturi, friptura, stufat de miel si drob, caruia i se mai spune si placinta de cighir. Drobul se pregateste din maruntaie tocate si se inveleste de obicei in prapur, dar in unele locuri se mai pregateste si drob in aluat sau drob in coaste de miel. Drobul isi pastreaza fragezimea daca nu va fi tinut prea mult timp in cuptor.
In unele locuri, in special la oras, cand nu se poate cumpara si servi miel la masa de Pasti, se face simbolic un mielut de unt, care se asaza in mijlocul bucatelor.
BORS DE MIEL INGREDIENTE: un kg de carne de miel cu os, 200 gr ceapa verde, 250 gr ceapa, doua rosii, 100 gr morcovi, 150 gr telina, o legatura de leustean, un litru de bors, sare. PREPARARE: Carnea de miel se spa