La o simplă căutare pe net, trecere în revistă a ştirilor din ziare şi televiziuni despre ieftinirea reală a pâinii, la aproape o lună de la scăderea TVA de la 24% la 9%, constatăm că românii nu resimt o scădere pe măsură a preţului alimentului lor de bază.
Dimpotrivă, mulţi dintre ei nu au constatat nicio ieftinire la raft, ci chiar o mică scumpire la unii comercianţi, iar la alţii o stagnare a preţului, menţinut la fel ca înainte de reducerea TVA-ului.
Mai mult, la fel cum am văzut şi eu, alţi consumatori au constatat o scumpire a pâinii înainte de „ieftinire”.
Efectele intrării în vigoare a măsurii guvernamentale privind acest produs, după câteva săptămâni, nu par să fie prea vizibile, în beneficiul consumatorilor. Poate doar al producătorilor şi comercianţilor, fie ei mici sau mari producători, fie fabricanţi şi comercianţi din domeniul panificaţiei, legali sau la negru.
Nici Guvernul nu este prea convins de faptul că până în prezent s-a produs o reducere reală a preţului pânii. Premierul Victor Ponta declara, cu puţin timp în urmă, că 75%-80% dintre companiile de panificaţie au redus preţul, iar 15% reprezentând micii producători l-au menţinut la acelaşi nivel ca înainte de reducerea TVA, iar 10 firme au crescut preţurile.
Şi în teritoriu autorităţile, dar mai ales populaţia se plâng că preţul pâinii nu a scăzut, iar producătorii nu respectă noua legislaţie, afişând ce tarife doresc.
Unii reprezentanţi ai Guvernului, cum ar fi prefectul de Botoşani, Costică Macaleţ, s-au implicat şi au cerut companiilor din domeniu ieftinirea reală a pâinii. Alţii nu au zis nimic.
Între timp, instituţiile cu atribuţii de control, cum ar fi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Garda Financiară, au efectuat inspecţii constatând multe nereguli şi nerespectări voite ale legii de către sute de agenţi economici din domeniu