Românii care locuiesc în Italia şi Spania pot trăi mai mult şi mai sănătos decât cei din ţară. De asemenea, ei sunt mult mai protejaţi împotriva unor boli cronice precum cele de inimă,
Românii care locuiesc în Italia şi Spania pot trăi mai mult şi mai sănătos decât cei din ţară. De asemenea, ei sunt mult mai protejaţi împotriva unor boli cronice precum cele de inimă, cancer, Parkinson şi Alzheimer. Asta doar dacă uită de mâncarea românească şi se adaptează celei din ţările respective.
Este vorba de dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, cereale, fructe, nuci, legume, peşte, fructe de mare şi cantităţi reduse de carne, lactate şi alcool. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florenţa.
Dieta care scade riscul de boli cronice
Studiul s-a efectuat pe un eşantion de 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, ale căror obiceiuri alimentare au fost urmărite pe perioade de la trei la 18 ani. În cazul celor care au urmat dieta meditereaneană în tot acest timp, s-au observat îmbunătăţiri ale stării de sănătate, o scădere cu 9% a mortalităţii generale şi a celei cauzate de boli cardiovasculare. Riscul de a suferi de maladiile Parkinson sau Alzheimer a scăzut cu 13%, iar cel de apariţie a cancerului cu 6%.
Uleiul de măsline - medicament pentru inimă
Lygia Alexandrescu, nutriţionist din Bucureşti, susţine dieta mediteraneeană şi sfătuieşte adoptarea ei pentru îmbunătăţirea sănătăţii: "O primă schimbare ar consta în înlocuirea margarinei, a untului, a maionezei şi a sosurilor comerciale cu ulei de măsline.
Beneficiile uleiului de măsline se referă în primul rând la cantitatea suficientă de grăsimi mononesaturate, necesare sistemului cardiovascular, dar si antioxidanţi, incluzând şi vitamina E. Prin consumarea zilnic a 20 mililitri de ulei de măsline, se poate reduce ri