TRADITII CULINARE Simboluri ale statorniciei, maslinii se gasesc in Insula Thassos la tot pasul. Scorburosi, cu mladite noi, ce rasar din trupul golit de puteri, sunt, de multe ori, martorii tacuti ai unor vremuri apuse. Maslinii fac astazi parte din istoria insulei Thassos, cei mai multi dintre ei traind sub soarele Greciei de mai multe sute de ani. Pe insula sunt si exemplare care duc in spate mai mult de doua milenii...
Maslinii se bucura de o pretuire aparte, iar un drum in livada se poate transforma intr-o incercare de regasire de sine. Poate din aceasta cauza, thassienii asteapta viitorul cu aceeasi impacare cu care asteapta o noua dimineata. Nimic nu se poate schimba radical intr-o lume in care maslinii strajuiesc casele dintotdeauna.
PRESA DE ULEI. Culesul maslinelor incepe mereu in aceeasi zi, la 4 noiembrie, cand familiile se strang in livada. E multa munca. Fiecare familie are pe munte sute sau mii de maslini si de la fiecare maslin se pot culege pana la 200 kg de fructe. Desi se consuma si in stare proaspata, de cele mai multe ori maslinele sunt transformate in ulei. Pana nu demult, uleiul de masline se producea prin zdrobirea maslinelor intr-o presa verticala, obtinandu-se uleiul de prima presa, cel mai bogat calitativ. Dupa ce pasta de masline era amesteca din nou cu apa calda, se obtinea uleiul de a doua presa, mai sarac in arome.
In prezent, pasta de masline este incalzita la temperatura camerei in timpul procesului de mixare, iar apoi se obtine, prin centrifugare, uleiul de masline. E recomandat sa cautam in magazine uleiul virgin sau extravirgin.
In Thassos, maslinele nu se conserva in apa cu sare sau in ulei, ca in regiunile continentale ale Greciei. Tehnica este mult mai simpla: maslinele se pun in vase, presarate cu sare. Se zbarcesc usor, dar sunt foarte gustoase IAURTUL GRECESC De ce este iaurtul grecesc (yia