Atunci când te trezeşti dintr-un coşmar, prima ta întrebare este: ce căuta pisica aia cu o drujbă în mână şi de ce mă urmărea pe mine? Când îţi mai revii un pic şi realizezi că o pisică nu are degete opozabile şi n-ar fi reuşit în ruptul capului să ţină o drujbă în mână, îţi pui o întrebare mai normală: de ce am visat o pisică cu o drujbă?
Coşmarurile şi visele, în general, au loc în perioada REM („rapid eye movement“ - mişcare oculară rapidă) a somnului. Corpul tău trece prin şase cicluri ale somnului, depinzând cât de mult dormi, iar etapa REM este din ce în ce mai lungă cu fiecare ciclu de somn. Coşmarurile au loc, în special, în timpul ultimei treimi a somnului tău, notează „Mental Floss“.
Pentru mulţi oameni, coşmarurile nu reprezintă o problemă gravă. Doar 5% din adulţi au o problemă clinică cu vise traumatizante,în timp ce 85% din adulţi au coşmaruri normale. Între 8 şi 29% din oameni au coşmaruri cam o dată pe lună, iar între 2 şi 6% au vise urâte o dată pe săptămână.
Experţii au diverse explicaţii pentru apariţia coşmarurilor, de la stresul zilnic, la traume (coşmarurile sunt la ordinea zilei pentru cei care suferă de sindrom post-traumatic), până la clasicul film de groază văzut vineri noaptea. Însă, ce-ar fi dacă ţi-ai putea regla „aportul” de coşmaruri printr-o dietă mai sănătoasă înainte de culcare?
De vină este ceea ce mâncăm
Dacă mănânci corect înaintea somnului, se reglează multe lucruri în organismul tău, de la metabolism la temperatură, susţin studiile. Mâncarea favorizează o activitate mărită a creierului în timpul somnului REM, aducând cu sine mai multe vise, iar anumite alimente chiar predispun la coşmaruri. Un studiu canadian a demonstrat că, din 389 de subiecţi studiaţi, 8,5% au dat vina pe mâncare atunci când au avut coşmaruri.
Cercetătorii din Australia, de la Univers