Scopul major al reducerii TVA la pâine, de la 24% la 9%, este acela de a crea o piaţă concurenţială şi de a reduce evaziunea şi frauda fiscală pe întreg lanţul, de la producţia de cereale până la producerea pâinii, măsura putând fi extinsă şi la alte alimente, dacă va avea un impact pozitiv, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, la Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor.
Şeful de la Finanţe a explicat că nici el nu crede că preţul la pâine va scădea proporţional cu 15% pe întreaga piaţă, însă a dat asigurări că marii retaileri vor reduce preţurile la produsele de panificaţie, în urma unui acord încheiat cu autorităţile.
'Din punct de vedere al MFP, din punctul meu de vedere, nici eu nu cred că preţul la pâine va scădea proporţional cu 15% pe întreaga piaţă. Avem, însă, un angajament şi un acord semnat cu marii retaileri, unde se vinde cea mai mare cantitate de pâine şi, acolo, avem preţul scăzut la pâine. Nu avem siguranţa că retailerii mai mici sau din toată ţara vor reduce preţul la pâine, dar scopul major al reducerii TVA de la 24% la 9% este de a crea un mediu concurenţial, o piaţă concurenţială, de a reduce evaziunea şi frauda fiscală în tot acest domeniu, pe întreg lanţul, de la producerea cerealelor, până la producerea pâinii', a spus Daniel Chiţoiu.
El a reiterat că, prin această măsură, se urmăreşte în primul rând crearea unei pieţe concurenţiale, întrucât mari producători în domeniul panificaţiei au intrat în faliment sau sunt aproape de faliment din cauza concurenţei neloiale.
În plus, Chiţoiu a precizat că măsura de reducere a TVA la pâine va avea un impact calculat matematic de 100 de milioane de lei pe trei luni şi 400 de milioane de lei pe întreg anul.
'Din cifrele estimate, evaziunea fiscală în acest domeniu este undeva între 50% şi 80%. Dacă avem un nivel