Veste bună pentru consumatorii de vinuri dar şi pentru viticultori. Vinul de anul acesta va fi unul foarte gustos, mai ieftin decât în alţi ani şi în cantităţi mult mai mari. Specialiştii Staţiunii de Cercetare Viticolă de la Pietroasele, unde se produce Tămâioasa Românească, spun că în scurt timp vor scoate la vânzare vin vrac la preţul de 5, până la 7 lei litrul.
Pe dealul Istriţa, unde sunt cele mai întinse plantaţii de viţă de vie nobilă din judeţul Buzău, s-a încheiat culesul strugurilor. Producătorii particulari de vin spun că anul este unul excepţional ca producţie la hectar, chiar de opt ori mai mare decât anul trecut. Din păcate, spun ei, asta înseamnă că preţurile vor fi ceva mici.
”Spre deosebire de anul trecut, producţia de anul acesta a fost de opt ori mai mare. De exemplu, eu, la 5.500 de metri pătraţi de teren am scos opt tone, trei tone struguri albi şi cinci, struguri negri. Impedimentul este că fiind o producţie aşa de mare, strugurii sunt foarte, foarte ieftini”, spune Ecaterina Munteanu, producător particular.
Şi la Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasele s-a terminat perioada de recoltare. A obţinut anul acesta producţii medii de 8 tone de struguri la hectar iar aportul de zaharuri depăşeşte 200 de grame la litru, la vinurile aromate. Producătorii buzoieni dau ca sigură o ieftinire a vinurilor din producţia acestui an, întrucât pe piaţă preţul unui kilogram de struguri pentru vinificaţie a coborât la 50 – 60 de bani.
”Producţia este îmbucurătoare, în primul rând datorită calităţii strugurilor. Am obţinut acumulările de zaharuri pentru a face vinurile tradiţionale care se fac în zona noastră iar pentru soiurile negre şi pentru o intensitate colorantă destul de bună MUSCĂ 03.24 O paletă de preţuri aş zice între 5 şi 7 lei, pentru vin vrac, iar pentru vin îmbuteliat, pentru vinuri mai no