IN ORAS Nu au fost niciodata la restaurant 62% dintre romani. Nu au facut vreodata un gratar in aer liber 47% dintre romani. Trist, dar adevarat. Se pare ca vremurile "bonjuriste", cu banchete de gala, trabucuri, mititei si purcel de lapte la tava, au apus de mult.
In tara noastra cea de altadata, viata cotidiana a romanilor era mult... patriarhala. Clasa de mijloc se bucura de vara in provincie, iar cei care nu paraseau orasul aveau ceva posibilitati de a se distra. Bucurestiul de pe vremuri era chiar "Micul Paris", iar "a bea", "a manca", "a se plimba" erau verbe puse in practica. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, romanul se oprea la cate o terasa ori cafenea pentru a servi prajituri, serbet, cafea sau chiar "mezelicuri" - aperitivele lui nenea Iancu. La orele pranzului se frecventau terasele, unde ospatari grabiti serveau fripturi la gratar, mici si halbe cu bere. Sa nu mai vorbim de Parcul Cismigiu si de a sa gradina de vara "La Buturuga", unde romanul se batea pe fleici si pe berea bauta numai cu tapul. Bine, adevarul este urmatorul: cuconetul iesea mai rar in oras sa manance. Mai erau si birturile de cartier (sau mahala) ce-si scoteau vara mesele pe trotuare... De fapt, mahalaua de demult avea doua centre de atractie importante pentru viata sociala: carciuma si frizeria. Carciuma era mai mult decat un local unde se consumau bauturi alcoolice, era un fel de club al mahalalei.
NICIODATA. S-au dus vremurile acestea. Normal, daca este sa ne luam dupa raspunsul dat de romani specialistilor CURS la intrebarea "Cat de des ati mancat la restaurant in ultimul an?". "Niciodata" au raspuns 62% dintre romani. I-au inganat, spunand "Niciodata", 59% barbati, 64% femei si... 87% dintre cei in varsta de 56 de ani si peste. Stau acasa, isi gatesc ei ce vor sau ce nu vor si spun tot "niciodata" restaurantului 81% dintre cei cu studii sub liceu, 40% dintre ce