N-am gândit până acum despre bucătărit în aceşti termeni, dar o femeie din inima Deltei Dunării, din satul acela numit, fără pic de poezie (dar ce peisaje de o frumuseţe romantică sunt în jur!), Mila 23, m-a învăţat într-o amiază de vară că totul e posibil: "Când gătim e ca o sărbătoare!". De fapt, ar fi trebuit să accentueze: "când gătim peşte...". La Mila 23, bărbaţii pleacă pe ape să pescuiască, iar femeile rămân acasă să gătească după reţetele ştiute din veac. "Tradiţional, mâncăm peşte. Tot ce se poate face din peşte: friptură, chifteluţe, sărmăluţe, cârnaţi. Dar cel mai frumos este când facem borş de peşte. Dintr-ăsta nu facem mereu, doar când ne e poftă. Şi strângem toată familia şi facem o ciorbă, să ne ajungă o săptămână întreagă. Satul nostru e o insuliţă înconjurată de ape. Şi se duc bărbaţii şi pescuiesc şi noi femeile gătim. E ca o sărbătoare!".
Când gândeşti în felul acesta este imposibil să nu reuşeşti să dai bucatelor gustul cel mai bun. Acum, că a trecut ceva timp de la cea de a doua ediţie a Festivalului gastronomic şi etnocultural "D'ale Gurii Dunării" (organizat de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta", al cărei preşedinte este scriitorul şi jurnalistul Liviu Mihaiu) înţeleg mai uşor de ce echipa de la Mila 23 a fost marele câştigător al competiţiei. (În ziua aceea, gustând şi noi din toate bucatele competitorilor, am fi fost tentaţi să dăm marele premiu, ex-aequo, tuturor. Dar juriul - că doar de asta e juriu! - a fost de altă părere. Şi, zău, nu a greşit!
SAVURAŢI DUNĂREA ŞI DELTA!
Înainte de a afla care au fost contracandidaţii "mileidouă'jtreienilor" (oare le pot spune aşa, cum le zic bucureştenilor bucureşteni?), să spunem că festivalul a fost, într-un fel, şi un dar făcut Dunării de ziua ei. Pentru că, da, aşa cum fiecare dintre dumneavoastră are o zi de aniversare, şi Dunărea are una. (Sau poate e ziua de