Ingrediente
300 gr. unt, 500 gr. zahar pudra, 6 oua intregi, un pliculet de amoniac, zeama de la o lamaie, 500 gr. de faina, zahar vanilat, coaja de lamaie, de portocala, un pahar de apa, cu nuci macinate. Aceeasi prajitura se mai face si cu fructe, visine, prune, taiate in sferturi, caise, piersici, si chiar cu gem de caise (iarna). In principiu, prajitura se poate face cu orice fruct, stors de zeama.
Mod de preparare
300 gr. de unt (si margarina, daca nu ai unt), se freaca spuma cu 500 gr. de zahar pudra, se pun pe rand 6 oua intregi. Se adauga amoniacul stins, dizolvat, in zeama de la o lamaie, se pun mirodeniile: coaje de lamaie, coaje de portocala, zahar vanilat, 4 pliculete (sa fie aromat aluatul), se toarna in ploaie 500 gr. de faina, se amesteca usor. Se pregateste tava de aragaz, unsa bine cu unt sau margarina si tapetata cu faina, se toarna compozitia si deasupra se pune un pahar cu nuci macinate, se da la cuptorul incalzit, la foc moale 3/4 ore, cand e rumenita pe margine, e gata. Se mai face o prajitura din acest aluat, dar cu fructe: 1 kg de visine fara samburi cu o cana de zahar, scurse de zeama, se presara deasupra aluatului si se da la cuptor 3/4 ore. De asemenea, se poate face cu prune, taiate in sferturi, la care se adauga zahar pudra, un plic de zahar vanilat, putin pesmet alb fin, fructele fiind aranjate pe randuri pana se umple toata suprafata.
Mod de servire
Cand se scoate din cuptor, se lasa pana a doua zi in tava, apoi cea cu fructe se pudreaza cu zahar pudra si se taie patratele sau romburi, dupa marimile dorite.
Ingrediente
300 gr. unt, 500 gr. zahar pudra, 6 oua intregi, un pliculet de amoniac, zeama de la o lamaie, 500 gr. de faina, zahar vanilat, coaja de lamaie, de portocala, un pahar de apa, cu nuci macinate. Aceeasi prajitura se mai face si cu