La final de iarnă, organismul nostru este secătuit de nutrienţi şi încărcat cu toxine. El trebuie ajutat pentru ca noi să ne recăpătăm energia şi puterea de concentrare şi să scăpăm de indigestii şi de depresii. O cură de detoxifiere se impune în această perioadă.
Organismul nostru deţine mecanisme bine puse la punct de eliminare a toxinelor. Însă aceste mecanisme nu au fost „proiectate" să facă faţă unei cantităţi atât de mari de toxine, cum este cea pe care o ingerează şi o inhalează omul modern. Aditivii alimentari, grăsimile „rele", smogul, fumul de ţigară, radiaţiile, alcoolul, zahărul şi chimicalele din medicamente şi din cosmetice depăşesc de multe ori capacitatea organismului de a se autopurifica. Iar acest lucru este valabil chiar şi în cazul persoanelor care cred că au o alimentaţie sănătoasă, bazată preponderent pe legume şi pe fructe proaspete. Cele mai multe dintre acestea sunt stropite cu ierbicide şi cu pesticide. O altă teorie susţine că organismul uman nu poate recunoaşte chimicalele create de om şi, prin urmare, nu le identifică şi nu le elimină pe cele nocive.
Alimentele fast-food aduc în organism toxine care ne îmbolnăvesc
Cine face detoxifierea
Cel mai important „pion" în procesul de detoxifiere este colonul. Acesta are rolul de a elimina toate elementele care nu au fost asimilate în procesul de digestie. Dacă el nu-şi poate exercita eficient funcţia, toxinele se depun pe pereţii intestinali, formând aşa-numita placă mucoidă. Ea îngreunează digestia şi împiedică absorbţia unor nutrienţi, ducând la carenţe alimentare, la scăderea imunităţii, iar de aici, la toate suferinţele ce apar pe fondul unui organism slăbit. O parte din toxinele acumulate la nivelul colonului sunt repuse în circulaţia sangvină, rezultând o autointoxicare. Organismul nostru elimină toxine şi prin ficat, rinichi, plămâni şi prin piele. În curele de