Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu apariţia densităţii osoase scăzute, pentru că fosfaţii împiedică fixarea calciului în oase. Cum fosforul este prezent în foarte multe produse, doza se depăşeşte cu uşurinţă.
Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu apariţia densităţii osoase scăzute, pentru că fosfaţii împiedică fixarea calciului în oase. Cum fosforul este prezent în foarte multe produse, doza se depăşeşte cu uşurinţă.
Fosfaţii sînt aditivi alimentari utilizaţi de industria alimentară ca agenţi de reglare a acidităţii, ca emulsifianţi sau ca agent de îngroşare în special în produsele din carne. Rolul lor este de a îmbunătăţi textura alimentelor şi de a ameliora efectele antioxidanţilor. Fosfaţii cresc capacitatea de retenţie a apei în produsele de carne, motiv pentru care sînt foarte des întîlniţi în mezeluri. De asemenea, fosfaţii se găsesc foarte des şi în produsele de tip brînză topită, unde sînt folosiţi pentru reglarea acidităţii şi pentru a-i da consistenţa dorită.
Uneori fosfaţii nu se regăsesc pe eticheta produselor alimentare. Este cazul fosfatului tripotasic E 340, care se foloseşte împreună cu acizi graşi ca agent antimicrobial pentru produsele din carne de pasăre.
Cum îi recunoaştemPe etichetele alimentelor puteţi găsi fosfaţii sub mai multe forme: E 339 fosfaţi de sodiu, E 340 fosfaţi de potasiu, E 341 fosfaţi de calciu, E 342 fosfaţi de magneziu, E 450 vii difosfat biacid de calciu (pirofosfat de calciu acid), E 450 vi difosfat calcic (pirofosfat de calciu), E 450 iv difosfat potasic, E 450 i difosfat dipotasic, E 450v difosfat tetrapotasic (pifofosfat de potasiu), E 450 iii difosfat tetrasodic (pirofosfat de sodiu), E450 ii difosfat tetrasodic, E 451 ii trifosfat pantapotasic (tripolifosfat de potasiu), E 451 i trifosfat pentasodic (tr