Mesele copioase din vacanţă, băuturile acidulate şi alcoolul, precum şi dulciurile delicioase pot cauza indigestii sau toxiinfecţii alimentare.
În vacanţă, este dificil să rezistaţi la toate tentaţiile culinare din jur şi să urmaţi o dietă sănătoasă şi echilibrată. Din păcate însă, mesele copioase cu mâncăruri foarte picante sau care conţin multe grăsimi, alimentele de tip fast-food, prăjiturile foarte dulci, consumul excesiv de alcool şi fumatul pot cauza tulburări digestive. Acestea se manifestă prin migrene, stări de vomă, dureri stomacale, febră, diaree, deshidratare. Tulburările digestive sunt supărătoare, dar trec, de obicei, în două-trei zile dacă respectaţi câteva sfaturi de alimentaţie sănătoasă.
Toxiinfecţia alimentară
Multe persoane se îmbolnăvesc în perioada concediului din cauza toxiinfecţiilor alimentare. Acestea sunt afecţiuni ale aparatului digestiv provocate de contaminarea cu bacterii, paraziţi sau virusuri a preparatelor alimentare. Alimentele contaminate care nu au fost suficient preparate termic, nu au fost refrigerate la temperatura potrivită sau nu au fost spălate bine pot cauza dureri stomacale, febră, diaree.
Soluţie
În cazul unei toxiinfecţii uşoare, sunt recomandate consumul de lichide (apa, compot, supă sărată, ceai) pentru a evita deshidratarea, consumul de alimente uşor de digerat, evitarea alcoolului, cafelei, sosurilor, grăsimilor şi alimentelor prăjite. În perioada de recuperare, pot fi alese alimente fierte şi sărate precum orez, carne, legume, cartofi, paste, banane chiar şi biscuiţi.Balonare
În perioada concediului, consumul mai mare de fructe şi legume poate cauza balonare. Fructele foarte dulci sau foarte coapte, precum pere, mere, banane, sau legumele precum varza, conopida, mazărea conţin fibre concentrate pe care organismul le digeră mai greu. Balonarea poate apărea şi ca urmare