Persoanele care petrec cel puţin patru ore pe zi în faţa calculatorului trebuie să diminueze cantitatea de carne roşie consumată, susţin oftalmologii
Numărul mare de ore petrecute în faţa calculatorului şi a televizorului duce la deteriorarea ochilor. Specialiştii site-ului "Real Simple" susţin că există o categorie de alimente care menţin ochii sănătoşi. Astfel, legumele verzi precum spanacul, varza, salata sau broccoli conţin luteină şi zeaxantină, două carotenoide care au fost întotdeauna asociate cu un risc scăzut de cataractă, spune Emily Bedrick Graubart, profesor de oftalmologie la Şcoala de Medicină Universitară Emory din Atlanta.
Specialistul recomandă două porţii mici de astfel de legume pe zi, pentru a ne menţine ochii sănătoşi. Fructe precum afinele, căpşunile, coacăzele sunt bogate în antioxidanţi care diminuează considerabil acţiunea nocivă a radicalilor liberi din mediul înconjurător, precum lumina soarelui şi poluarea. Acelaşi efect asupra ochilor îl au prunele, portocalele şi cireşele.
Potrivit experţilor, două porţii de astfel de fructe pe zi, respectiv o ceaşcă de afine dimineaţa şi o portocală ca gustare după-amiaza, îţi vor ţine ochii sănătoşi mai mult timp.
Peştele, dincolo de efectele benefice asupra sistemului cardiovascular, este recunoscut şi pentru prevenirea cataractei. Acizii Omega 3 previn uscăciunea ochilor şi chiar cataracta, după cum explică dr. Ruth D. Williams, din partea Academiei Americane de Oftalmologie. Cele mai bune surse de acizi graşi pentru ochi sunt somonul şi tonul. Specialistul Williams recomandă trei porţii de peşte săptămânal, ori un supliment de ulei de peşte pe zi, pentru a ne menţine sănătatea ochilor.
Mai mult, este indicată reducerea cantităţii de carne roşie consumată, mai ales dacă petrecem peste patru ore pe zi în faţa calculatorului, deoarece aceasta slăbeşte muşchii och