Importanţa menţinerii unor ochi sănătoşi o conştientizăm, adesea, abia atunci când remarcăm cât de obosiţi ne simţim când citim la o lumină prea slabă, când stăm prea mult în faţa calculatorului sau a televizorului, ori când ne forţăm să citim literele mici când navigăm pe internet de pe telefonul mobil.
Ce trebuie să înţelegem este că şi ochii sunt predispuşi îmbătrânirii, la fel ca restul corpului. Există multe soluţii prin care le putem menţine sănătatea. Spre exemplu, alimentele nu hrănesc doar corpul, ci aduc beneficii şi ochilor: luptă împotriva slăbirii vederii, previn degenerarea musculară, încetinesc apariţia cataractei, previn orbirea pe timp de noapte sau pierderea vederii.
Vitaminele şi mineralele importante pentru ochi sunt beta carotenul, vitamina C, zincul, vitamina E şi acizii graşi omega 3. Iată câteva dintre alimentele în care putem găsi „ingredientele“ necesare sănătăţii ochilor.
Morcovii sunt bogaţi în beta caroten şi protejează ochii, micşorând riscul apariţiei cataractei şi a problemelor de vedere.
Spanacul este bogat în beta caroten, vitamina C, luteină şi zeaxantină. Studiile au arătat că absoarbe o mare parte din lumina albastră, dăunătoare ochiilor. Este unul dintre cele mai bune alimente pentru reducerea apariţiei bolilor maculei, la care suntem predispuşi odată cu vârsta.
O altă legumă ce contribuie la sănătatea ochiului este cartoful dulce, plin de beta caroten.
Broccoli, vărul mai puţin cunoscut al conopidei, este recomandat pentru proprietăţile sale. El conţine nutrienţi ce reduc problemele oculare. Pentru cei ce îşi doresc să prevină degenerarea musculaturii oculare, precum şi pierderea vederii, această legumă este numai bună.
Vitamina A se găseşte în roşii şi nu doar că previne orbirea pe timpul nopţii, dar îmbunătăţeşte vederea. Studiile realizate cu