Gemul de rabarbură este apreciat inclusiv de Prinţul Charles al Marii Britanii.
Gemul de rabarbură produs în Transilvania, mai precis la Saschiz, în Mureş, este gustat şi recunoscut în întreaga Europă. Sociologul Mircea Munteanu s-a gândit însă că rabarbura ar putea fi exploatată şi în mod organizat în plantaţii bine organizate şi, prin urmare, în această primăvară a adus tocmai de la Hamburg 2.000 de bucăţi de rădăcină de rabarbură şi a înfiinţat la Nadeş prima plantaţie de rabarbură. Hobby sau afacere, Munteanu spune că rabarbura este una dintre opţiunile celor care au terenuri lăsate nelucrate în zonă.
De unde atracţia pentru rabarbură şi agricultură?
Nu este, de fapt, o atracţie. E, cum spunea şi Jack London, chemarea străbunilor. Fiind născut la ţară, am copilărit acolo şi astăzi domiciliul meu e tot la ţară, iar copil fiind am crescut în natură, m-am hrănit în ritmul dat de natură, în funcţie de cum apăreau şi se maturizau plantele, iar rabarbura este una dintre plantele care creşte într-o oarecare semisălbăticie, să-i spunem, şi care deja pe vremea asta are plante suficient de mari pentru a fi mâncate, aşa că, pe vremea copilăriei fugeam repede în grădină, rupeam două-trei cotoare, aruncam frunzele şi mâncam acele cotoare pline de vitamina C, minerale şi alţi compuşi naturali şi sănătoşi, necesari organismului. Poate fi o chestie inconştientă care vorbeşte despre faptul că omul simte, asemenea animalelor, de unde şi când să bea apă. Omul crescut în oarecare simbioză cu natura simte care sunt elementele bune şi care sunt cele proaste, iar eu, cum venea primăvara, de mic copil, mâncam rabarbură. Astăzi, dacă vorbim de ideea de a înfiinţa o plantaţie de rabarbură, ea vine după mai multe vizite pe care le-am făcut în Germania, unde am văzut plantaţii de rabarbură foarte mari, pe suprafeţe întinse, tot de la saşi, din câte ştiu eu de la cei care