Meseria de somelier este încă puţin cunoscută în România. Până în 2003 ea nici nu exista în nomenclatorul de meserii. Poate de aceea încă mai pare o denumire exotică. Un somelier este un specialist care poate determina anul, podgoria şi soiul din care provine un vin.
Cursurile de somelieri durează în România şase săptămâni, timp în care cursanţii învaţă „drumul vinului de la butuc la pahar". Despre ce înseamnă somelier în România discutăm cu Doru Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România.
Cum ajungi un somelier bun? Există studii de specialitate, se ajunge în această zonă şi se face ucenicie, se învaţă la locul de muncă?
Doru Dumitrescu: În primul rând este nevoie de o serie de aptitudini, calităţi native. Apoi, o personalitate potrivită serviciilor şi o pregătire generală în servicii de alimentaţie publică. Peste toate acestea se adaugă pregătire de specialitate şi ucenicie, apoi o intensă pregătire permanentă. Someleria este de fapt o specializare şi nu o calificare. Poate de aceea sunt puţini somelieri, în adevăratul sens al cuvântului.
Ce talente, înzestrări naturale trebuie să ai pentru a ajunge somelier?
D.D.: Ca aptitudini, cred că este foar¬te importantă o calitate foarte bună a simţurilor, pentru că acestea vor fi educate pe parcursul pregătirii. Apoi, sunt necesare aptitudini multiple, cum ar fi cele culinare, cognitive etc. În principiu, un somelier bun trebuie să plece de la o cultură generală variată şi temeinică (cunoştinţele aflate în programa şcolară generală până la terminarea liceului sunt o bază excelentă - pentru cei care le şi aprofundează în timpul şcolii). Nu se mai pune problema, este foarte importantă cunoaşterea unei limbi străine la nivel avansat (de preferinţă engleza sau franceza, eventual germana sau spaniola). Din păcate, foarte mulţi somelieri sar multe dintre aceste calită