Exporturile de vin romanesc au scazut anul trecut cu 10% in euro, pana la 22,3 milioane de euro. Cantitativ, exporturile au scazut cu 17%, dar scaderea valorica a fost temperata de faptul ca pretul vinurilor romanesti a crescut anul trecut. Pentru ca majoritatea exporturilor se face in Uniunea Europeana, evolutia este cel mai bine ilustrata in euro.
In 2003 exporturile de vin romanesc au fost de 420.000 de hectolitri fata de 504.500 hectolitri anul anterior.
"Producatorii sustin ca aceste oscilatii se datoreaza, in principal, diminuarii exportului de vin vrac in 2003, in favoarea vinului imbuteliat, cu o valoare adaugata mai mare. Aprecierea calitatii vinului romanesc la export demonstreaza pe de o parte buna politica de marketing aplicata de producatori in urma privatizarii fostelor unitati de stat, pe de alta parte investitiile majore facute de acestia atat in ceea ce priveste vita de vie, cat si modernizarea instalatiilor pentru vinificatie si controlul procesului de vinificatie ", spune Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului.
Totusi, la expozitia de vinuri de la Dusseldorf, desfasurata luna trecuta, producatorii romani au continuat sa se planga de faptul ca vinul romanesc este exportat in proportie de 90% in vrac catre Germania, cea mai importanta piata de import pentru vinul romanesc. "Livrarile in vrac sunt un blestem pentru noi", spunea cu ocazia expozitiei, Philip Cox, unul dintre actionarii Cramelor Recas din Timis.
Schloss Wachenhein, care detine producatorul de vinuri spumoase Karom Drinks (producatorul sampaniei Faber), Bruderer Ursula si Tophi sunt trei firme germane care importa mari cantitati de vin romanesc in vrac pe care il imbuteliaza ulterior in Germania si il comercializeaza sub numele de origine.
Tarile Uniunii Europene reprezinta cea mai mare