Stimulează secreţia glandelor salivare şi producerea de sucuri digestive, contribuind astfel la creşterea apetitului şi la ameliorarea digestiei.
Preparatele din pelin, genţiană, anghinare şi din lichen de piatră sunt de mare ajutor persoanelor care se confruntă cu boli ce afectează ficatul, vezica biliară, stomacul şi inima.
Pelinul, combate problemele digestive
Planta cu cei mai mulţi constituenţi amari, pelinul, conţine ulei eteric, bogat în azulenă, tanin şi rezine, substanţe cu efecte antiinflamatoare şi cicatrizante. Folosită ca tonic amar, planta stimulează secreţiile gastrice. De asemenea, pelinul s-a dovedit un foarte bun detoxifiant al organismului şi un remediu care înlătură efectele negative ale sedentarismului: digestie dificilă, probleme cardiovasculare şi respiratorii. Infuzia de pelin se prepară din 5 g de plantă şi un litru de apă. Se beau câte două linguri din oră în oră, în timpul zilei. Terapia durează 10 zile.
Vinul de pelin este un bun remediu pentru tulburările digestive şi-l putem prepara în casă. Se pun 30 g de inflorescenţe sau de frunze de pelin într-o sticlă de un litru, pe care o umplem cu vin alb. Se lasă leacul la macerat patru zile, apoi se filtrează. Se consumă câte
50 ml înaintea meselor principale, timp de 15 zile.
Genţiana creşte pofta de mâncare
Proprietăţile terapeutice ale genţianei se datorează principiilor amare prezente în compoziţia rădăcinii. Preparatele din rădăcina plantei (infuzia, decoctul, tinctura şi siropul) ajută la buna funcţionare a ficatului şi a bilei şi stimulează secreţiile gastrice, crescând pofta de mâncare.
Terapeuţii recomandă ca preparatele din genţiană să fie administrate şi copiilor (în acest caz, ei consumă o jumătate din doza băută de adulţi). Infuzia se prepară din două grame de rădăcină la o cană de apă clocotită. Aceasta se bea în trei prize, în