Carnea unui taur născut dintr-o clonă a fost comercializată în Marea Britanie, scrie The Telegraph. Este pentru prima dată când autorităţile recunosc consumul de carne de la un animal clonat sau de la urmaşii unei clone.
Carnea provine de la un mascul sacrificat anul trecut, la vârsta de trei ani. După primele estimări, carnea acestuia a fost vândută în Scoţia. Acesta este finalul unei controverse născute în urmă cu câteva zile, când oficiali din Uniunea Europeană au spus că este "posibil" ca mii de produse pe bază de carne şi lapte, provenite de la clone sau puii unor clone, să se vândă în supermarketurile britanice.
În primele două zile de la apariţia acestor zvonuri, instituţia britanică responsabilă cu sectorul alimentar (Food Standards Agency) a admis că un taur - născut din embrionul de la vaca clonată Vandyk-K Integ Paradise 2 şi un taur campion - a fost sacrificat, iar carnea sa - pusă la vânzare.
Argumente împotriva cărnii de clonă
Împotriva cărnii unui animal-clonă sunt două argumente. Primul vine din partea grupărilor pentru drepturile animalelor, care spun că vânzarea cărnii va încuraja clonările, deşi s-a dovedit că animalele-clone trăiesc mai puţin. Al doilea argument este că lipseşte o analiză detaliată, recunoscută oficial, a calităţii produselor de carmangerie provenite de la animale clonate sau puii acestora.
Deşi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a spus ieri că "toate probele ştiinţifice realizate până la această oră indică faptul că nici laptele şi nici carnea provenite de la vacile clonate nu prezintă riscuri pentru sănătate", Bruxelles-ul nu dă semne că încurajează practica, fie pentru că aşteaptă noi studii, fie la presiunea grupurilor pentru drepturile animalelor.
"Sunt şocat de această veste: carnea unei clone a fost vândută pe piaţă, fără ca noi să ştim nimic. Astfel, unele pers