Atunci când eşti supărat sau stresat, mănânci necontrolat şi numai alimente hipercalorice? Înseamnă că mănânci pe fond emoţional. Iată care sunt riscurile.
Mâncatul pe fond emoţional apare atunci când încercăm să suprimăm o emoţie negativă (supărare, frustrare, mânie) refugiindu-ne în mâncare. În general, în astfel de situaţii, se optează îndeosebi pentru alimente bogate în calorii (chipsuri, bomboane, produse de patiserie, covrigi) şi pentru băuturi carbogazoase, şi mai puţin pentru fructe şi pentru legume proaspete. Potrivit psihologilor, alimentele hipercalorice stimulează centrul plăcerii situat în partea mezolimbică a creierului. Prin urmare, corpul eliberează dopamină, un neurotransmiţător ce are capacitatea de a întreţine starea de bine. Inevitabil, în timp, aceste mici excese culinare devin o ameninţare la adresa siluetei.
Mâncarea oferă confort psihic doar pe moment
Cele mai multe persoane au tendinţa să ronţăie orice au la îndemână atunci când sunt supărate sau neliniştite. Potrivit psihologilor, confortul psihic pe care îl dau alimentele hipercalorice este doar de moment. Prin urmare, pe fondul stării de nelinişte prelungite, după cel mult o oră, va apărea din nou nevoia de a mânca ceva. Astfel de situaţii nu pot fi întotdeauna evitate, de aceea se recomandă să ai la îndemână un măr sau un morcov, deoarece, în acest fel, nu rişti să-ţi pui silueta în pericol. În plus, dacă vei continua să consumi prăjituri şi produse de patiserie de fiecare dată când ai un necaz, în timp te poţi pricopsi şi cu probleme grave de sănătate, cum este diabetul de tip II.
Psihologii te sfătuiesc să-ţi controlezi stările de nervozitate prin învăţarea a câteva tehnici simple de relaxare. De exemplu, poţi asculta la căşti o muzică relaxantă sau te poţi ridica de la birou pentru a face câţiva paşi. În plus, este foarte important să-ţi dedici pauza de prânz exc