Elevii de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil" din Bistriţa s-au întrecut ieri în prepararea sarmalelor în cadrul unui concurs deja tradiţional la ei în şcoală, „Sărbătoarea sarmalelor". Iniţiatorul acestei acţiuni, profesorul Ioan Bâca, spune că, în urmă cu 8 ani, a gândit concursul drept un exerciţiu culinar prin care elevii să afle mai multe despre obiceiurile propriului judeţ.
Liceenii din cinci clase de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil" din Bistriţa au participat ieri la un concurs culinar care se organizează de 8 ani la ei în şcoală, numit „Sărbătoarea sarmalelor". Aceştia au gătit peste 150 de sarmale după reţetele tradiţionale ale bunicilor. Faţă de anul trecut, „Sărbătoarea sarmalelor" a avut o probă inedită: elevii au trebuit să înfăşoare contra cronometru cât mai multe sarmale.
„Regulamentul concursului e simplu. Elevii din cele cinci echipe trec prin trei probe. Ei au trebuit să gătească 30 de sarmale cu care şi-au servit după concurs colegii de clasă, apoi să-şi prezinte reţetele. Ultima probă, introdusă de anul acesta, a fost cea practică", explică organizatoarea „Sărbătorii sarmalelor", profesoara Tudorica Pampa. Simplu înseamnă, uneori şi original Concursul culinar s-a desfăşurat ieri, la cantina şcolii, şi a durat o oră. Elevii au fost inventivi, au vorbit cu bunicile, le-au „furat reţetele" şi s-au pus pe treabă. Mulţi dintre concurenţi au participat şi anul trecut, însă nu s-au numărat printre premianţi. „Ne-am înscris la concurs pentru că vrem să câştigăm, iar anul acesta am reuşit", spune Alexandra Sângeorzan din clasa a XI-a A.
Deşi colegii şi colegele lor au pus bucăţi de slănină alături de carne de porc şi orez, iar alături de ciolanul afumat au pus şi bucăţi de cârnăciori afumaţi, Alexandra Sângeorzan şi colega ei de echipă, Alexandra Ţîra, au „jucat cartea" simplităţii. Juriul, compus din profesori şi elevi, a apreciat