CAIET DE RETETE Saptamana Mare, numita si Saptamana Patimilor lui Hristos, este poate cea mai importanta saptamana din cursul unui an bisericesc, punctul culminant al stradaniilor spirituale.
Momentul in care dupa cele 40 de zile de post suntem mai aproape ca niciodata de Mantuitorul Iisus Hristos. Cu totii ne pregatim, mai curati la trup si la suflet, sa intampinam Ziua Invierii. Mancarea capata in ochii crestinului o conotatie sfanta. Ea devine puntea de legatura dintre om si Hristos.
Luni, marti si miercuri se face curatenie in casa si in curte. Se spala toate lucrurile (fetele de masa, prosoapele, hainele), se varuiesc peretii si grajdul animalelor. In unele zone exista obiceiul sa se faca focuri in curte, pentru ca mortii sa se poata incalzi. Focul din Joia Mare se face aprinzand pentru fiecare mort o gramajoara, pentru a fi si ei luminati pe lumea cealalta. Intregul post si in mod special Saptamana Mare ofera crestinilor posibilitatea de a cinsti si de a preaslavi Jertfa Mantuitorului. Este aspiratia omului spre mai bine, mai frumos, mai curat...
VARZA MURATA CU MAMALIGUTA INGREDIENTE: o varza murata, o ceapa mare, boia de ardei, o lingura cu bulion, piper, sare, ulei, o legatura de marar, un catel de usturoi. PREPARARE: Se curata si se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei. Se adauga varza taiata fideluta si se caleste impreuna cu ceapa. Apoi se adauga o cana cu apa si se lasa sa fiarba inabusit. Se adauga sare, piper si boia de ardei dupa gust. Cand e aproape gata, se adauga bulionul si mararul tocat marunt. Usturoiul se piseaza si se adauga si el, iar vasul se da la cuptor, ca sa scada mancarea si sa se rumeneasca bine. Se serveste cu mamaliguta calda.
CARTOFI CU ROZMARININGREDIENTE: un kg de cartofi, un fir de rozmarin, o catel de usturoi, ulei de porumb, o lamaie, sare, piper. PREPARARE: Cartofii se curata, se spala si s