Tincturile sunt extracte din plante, frunze, flori, radacini sau toate la un loc, in combinatie cu alcool alimentar de diferite grade. Desi se gasesc de cumparat la plafar sau la magazinele de produse naturiste, se pot prepara si acasa, foarte simplu, fara efort si, mai ales, cu convingerea ca ai un produs suta la suta natural.
Tincturile din plante au un termen de valabilitate de doi ani de la data la care au fost culese plantele - cel mai lung dintre toate preparatele naturiste. La prepararea tincturilor se foloseste numai alcoolul alimentar, votca sau tuica facuta in casa. Nu folositi alcool metilic sau medicinal deoarece acestea pot provoca afectiuni organice grave si ireversibile.
Tinctura de iris sau stanjenei
Irisii, ca plante vindecatoare, sunt utilizati mai ales pentru problemele pielii, preparatele din aceasta planta vindecand ulceratiile, ulcerele scrofuloase, arsurile, bataturile, dar fiind utile si in tratarea altor boli.
Tinctura se prepara din 50 g de rizom maruntit, peste care se toarna un sfert de litru de alcool de 70 de grade. Dupa 15 zile, lichidul se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Tinctura de iris calmeaza spasmele abdominale si usureaza nasterea. Se iau cate zece picaturi pe zi, diluate in putina apa.
Tinctura de galbenele
Galbenelele infloresc din luna mai si pana in septembrie, chiar octombrie, daca e o toamna calduroasa. Pentru uz intern, preparatele din flori de galbenele se recomanda in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Tinctura se prepara atat din flori proaspete, cat si din pulbere, flori de galbenele bine uscate si maruntite, macinate prin rasnita el