Ce poate fi mai plăcut decăt să intraţi in casă, după ce aţi străbătut prin ploaie şi frig lungul drum către casă, să vă aşezaţi la masă şi să savuraţi o supă aburindă, gustoasă şi sănătoasă?
Ce poate fi mai plăcut decăt să intraţi in casă, după ce aţi străbătut prin ploaie şi frig lungul drum către casă, să vă aşezaţi la masă şi să savuraţi o supă aburindă, gustoasă şi sănătoasă?
Iar dacă este şi o supă cremoasă din legume, colorată in fel şi chip, alături de păine crocantă rumenită in cuptor, cu siguranţă că nu veţi spune nu. Pot fi folosite legumele aflate in frigider, chiar şi cele conservate sau congelate. Se poate savura şi la cină, din cel puţin două motive: veţi avea timp să o măncaţi incetul cu incetul, savurănd fiecare picătură şi, nu in ultimul rănd, este uşoară, hrănitoare şi plină de vitamine.
SFATURI. In primul rănd, pentru a avea mai puţine calorii, puteţi folosi in loc de unt ulei de măsline. Dacă legumele incep să se prăjească prea tare şi capătă culoarea maronie, turnaţi căţiva stropi de apă caldă sau supă. Pentru mai multe fibre, adăugaţi in oală orez, fasole, mazăre, orz sau cereale integrale. Dacă folosiţi verdeaţă proaspătă, presăraţi-o in supă abia la sfărşit, ca să-şi păstreze intactă aroma. Dacă este uscată, folosiţi-o incă de la inceput, ca să aibă timp să-şi imprăştie aroma.
REŢETE. Din cartofi puteţi prepara o delicioasă supă-cremă aurie. Intr-o oală se pun la fiert cartofii, ţelina şi ceapa tocate, pătrunjelul uscat, sarea şi piperul. Cănd s-au inmuiat legumele, se adaugă un sos obţinut din două linguri de făină şi o cană şi jumătate cu lapte. Se lasă pe foc pănă cănd se ingroaşă, apoi se adaugă cubuleţe de caşcaval şi de şuncă.
Pentru crema de conopidă se călesc puţin, intr-un vas cu ulei de măsline, bucheţelele de conopidă, usturoiul şi ceapa. Se aşază compoziţia intr-o tavă şi se lasă p