40 de ţărani îi vor îmbia, timp de două zile, pe bucureşteni să deguste produse tradiţionale, dar şi să cunoască îndeaproape tradiţiile moroşene. „Târgul din Ţara Chioarului", organizat de Asociaţia de produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş tocmai în Bucureşti, reprezintă o premieră.
„Am mai participat la o singură ediţie, dar niciodată nu am organizat noi târgul în exclusivitate, este o premieră şi pentru noi", a declarat Ioan Tătăran, preşedintele asociaţiei. Delegaţia maramureşenilor este formată din 12 producători de produse tradiţionale şi şase meşteri populari. Acestora li se adaugă un grup de ceteraşi şi dănţăuşi din Cerneşti, o localitate aflată la 32 de kilometri de municipiul Baia Mare.
Ofertă de nerefuzat
La târg sunt expuse cergi de lână, vase de lut, împletituri de nuiele, dar şi miere cu fagure, poame uscate sau tradiţionala horincă. „Sunt convins că bucureştenii vor lua cu asalt târgul, mai ales că din fiecare produs vor putea să deguste. Horinca va fi un adevărat magnet", a precizat Marcel Gârda, primarul localităţii Cerneşti, prezent şi el la târg. Atracţiile principale însă, vor fi bucatele tradiţionale gătite de maramureşence chiar la târg. „Am pregătiti deja câteva sute de sarmale de post, din care va putea să guste oricine va dori", a precizat Tătătran. „După un pahar de horincă şi două piroşte, un pic de muzică şi danţ va merge tare bine", a adăugat şi Marcel Gârda.
„Promovăm Maramureşul!"
Potrivit organizatorilor, Târgul din Ţara Chioarului, organizat la Muzeul Ţăranului Român, se vrea o modalitate de promovare a judeţului şi de atragere a turiştilor în zonă. „Trebuie redescoperite produsele tradiţionale şi folclorul autentic, aşa cum numai la noi se mai păstrează", a subliniat Ioan Tătăran. „Cei care vor trece pe la muzeu şi vor vedea ce minunăţii avem noi în Maramureş, cu siguranţă vor