Reţetă de clătite Ana Lugojana este specifică din Banat şi este foarte delicioasă.
Ingrediente (pentru 8 clatite):
Aluat pentru clatite
3 oua
300 de grame de faina
300 de ml. de lapte
250-300 de ml. de apa minerala sau lapte
3 linguri de unt topit (optional)
1 praf de sare
1-3 linguri zahar (opţional)
1 plic de zahar vanilat,
coaja rasa de lamaie (optional)
aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prajit
Citeşte şi Reţetă bucovineană: Tocinei
Umplutură
250 de grame de brânză de vaci
5 ouă
2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
200 grame de smântână dulce2
50 de grame de zahăr
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil opţional,
coaja rasă de la 1 portocală
Mod de preparare:
Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare si se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri.
Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puţină coajă rasă de portocală (opţional) şi 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.
Se pregăteşte sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenuşurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna.
Clătitele se umplu cu amestecul de brânză şi se împachetează ca sarmalele.
Clătitele astfel pregătite se aşează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt şi pe deasupra. (O altă opţiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porţie.)
Se toarnă peste clătite crema de gălbenuşuri si smântână şi se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Citeşte şi Reţeta dobrogeană: Plachie ca î