Ciorba de miel este o alternativă sănătoasă de preparare a acestei cărni. Bine acrită cu borş, bogat în vitamina E, ciorba de miel nu trebuie să lipsească de la masa de prânz în perioada Sărbătorilor Pascale.
Condiţia obligatorie: după gătit, lăsaţi oala să se răcească şi aruncaţi grăsimea care se strânge deasupra. Presăraţi mult pătrunjel sau leuştean proaspăt tocat. O porţie de borş de miel are 100 de kilocalorii.
1. Ciorbă de miel
Ingrediente:
● capul, oase de miel,
● 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,
● o legătură de tarhon
● o legătură de leuştean
● o ceapă
● 500 de mililitri de borş
● o lingură de orez
● 100 de mililitri de smântână
● un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul
● două linguri de ulei
● sare
Modul de preparare:
La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.
Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.
Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în mom