Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, intentioneaza sa introduca o noua formula de impozitare, numita "capilara", ce presupune taxarea mai redusa a cat mai multor categorii.
O prima etapa in acest sens ar fi aplicarea unui impozit forfetar, ce presupune taxarea in functie de tipul de activitate. De exemplu, restaurantele ar putea fi taxate pe numarul de mese, iar producatorii pe consumul de electricitate.
Impozitul forfetar ar urma sa ia loc celui pe profit, cel putin pentru firmele care activeaza in domenii precum cel hotelier, restaurante sau intreprinderi mestesugaresti, avand in vedere ca 80% din companiile din Romania declara pierderi duble fata de profit, pentru a scapa de plata datoriilor catre stat, potrivit lui Pogea.
"Din cele 617.525 de firme din Romania, doar 12.000 asigura aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor si impozitelor catre stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", a spus Pogea, in cadrul unui seminar organizat de Business Standard.
El a adaugat ca exista firme care au raportat pierderi de 180% in ultimii doi-trei ani.
Ce castiga statul
Prin impozitul forfetar, statul ar avea mult de castigat. Daca o firma produce "pe banda rulanta", acest lucru se va reflecta in consumul sau de energie electrica, iar compania respectiva nu se va mai putea eschiva de plata impozitelor invocand lipsa profitului: daca produci mult, nu o faci niciodata in pierdere.
De asemenea, exista si cazuri in care acest tip de impozit poate fi stabilit la un anumit procent din cifra de afaceri sau vanzari, sau chiar poate fi o suma fixa.
Ce pierd companiile
Oamenii de afaceri insa nu sunt de acord cu acest tip de aplicare a impozitului forfetar, care ar presupune ca firmele trebuie sa plateasca bani statului fi